1. What test should be undergone in case of a … disease or poisoning?

Answer:

During exacerbation, acute or recently developed medical condition / suspicion for acute poisoning it is recommended to take a whole blood or blood serum test as well as urine and hair tests for 25/40 chemical elements.

In case of a chronic disease, continuous or slow disease, long-term disease or chronic poisoning it is recommended to undergo two tests: a hair test for 25/40 chemical elements and a urine test.

2. What test should be undergone by a child for prophylactic purposes or if he/she has minor health problems?

Answer:

Up to the age of 5 it is enough to undergo a hair test (or a nail test) for the content of 25 chemical elements.

From 5 years and older one needs to undergo a hair test (or a nail test) for 25/40 chemical elements.

3. What test(s) should a child undergo if he/she has serious medical issues (neurology, psychiatry, metabolic disorders, endocrinology, immunology, gastroenterology, rheumatology)?

Answer:

It is recommended to undergo a hair or nails test for 25/40 chemical elements, and, depending on complaints, a blood serum test for chemical elements/amino acids/vitamins/chemistry panel/antioxidants.

4. What test is needed in case of pollinosis, atopic dermatitis or asthma?

Answer:

At the stage of a vivid clinical picture it is recommended to undergo a hair test and blood serum test for 25/40 chemical elements.

In case of a chronic disease or in remission, it is enough to undergo a hair (nails) test for 25/40 chemical elements.

5. What test should a patient undergo in case of vitiligo or psoriasis?

Answer:

During a vivid clinical picture a hair test and serum test for 25/40 chemical elements are essential. In remission – a hair (nails) analysis will be enough.

6. What medications do you recommend taking in case of a disease…?

Answer:

First of all, one should do a check-up before any medication can be prescribed. Usually such a check-up includes a hair/nails test for 25/40 chemical elements. Additional tests are appointed by a doctor before or during medical consultation.

7. How effectively can you help in case of a … disease?

Answer:

The evaluation of the provided help to each patient can be made only during individualised observation. The evaluation criteria can be both subjective and objective. Subjective characteristics include general state of health, sensations, health condition and mood. Objective data of the survey and check-up include decrease in the incidence rate, headaches quantity reduction, persistent remission for a number of diseases, as well as changes in laboratorial indicators while taking prescribed medications in compliance with doctor’s recommendations by patients themselves.

8. What is the difference between hair, urine or blood tests?

Answer:

The difference is in the period of reflection of patient’s health data, or more precisely, the content of chemical elements in his body. First of all, when one takes a blood or urine test, the received data is usually based on a relatively short period of time in the patient’s body (for example, a few days for the urine test and a few weeks for the blood test). In case of a hair or nails test we receive a long-term data of the elements in the body (1-3 months for the nails test and 3-9 months for the hair test).

Secondly, elements in blood are subject to strict control, and changes of their content are subject to homeostasis. Hair elements content has not only a wider range of possibilities, but is also able to show their accumulation and excretion from the body. While a urine test reflects only the elements removal during a short period of time. Thirdly, the number of detectable elements in solid biosubstrates (hair and nails) is bigger than in liquid (blood and urine). In conclusion, blood and urine tests are more often used in clinical medicine, hair (nails) test is mainly used in preventive and prenosological medicine, because it helps to prevent or reduce the risk of a disease. It is necessary to consult an expert to clarify which test is best to undergo in each case.